Dziś mamy 26 kwietnia 2025, sobota, imieniny obchodzą:
12 października 2021

Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym. Proste i błyskawiczne danie

fot. pow.

fot. pow.

Jesień to czas, kiedy w naszych jadłospisach pojawiają się# potrawy z dynią. Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Przygotuj zapiekankę ryżową z dynią i mięsem mielonym.

Składniki:

  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 400g dyni
  • 200g ryżu (paraboliczny, lub basmati)
  • 800ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200g soczewicy czerwonej
  • 200g sera zółtego lub mozzarelli
  • Kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka oraz ostra
Sposób przygotowania:

W garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Wsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W między czasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5-10 minut.

Smacznego!

Materiał: Karolina Cempel/red.

Oceń artykuł: 17 29

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!